Viering 29 maart 2020

Inkom Hazegraskerk – lente 2020

Welkom!

om te beluisteren klik op het zwarte driehoekje hieronder links

Woord van welkom

Wilt u extra uitleg? Klik dan hier

U kunt de dienst hieronder stap voor stap in uw eigen tempo volgen.
Bij voorkeur op een computer met geluid. Maar het kan ook op uw smartphone of tablet.
Het zou mooi zijn als u de dienst zondagmorgen 29 maart om 11:00 uur start. Als iedereen dat doet, zijn we op hetzelfde tijdstip met elkaar verbonden.

Kies een rustige plek en steek een kaars aan

Openingslied

Blijf in je kot – maar kruip gerust uit je schulp – don’t Hide in your shell
Ik luisterde onlangs weer eens naar een cd van Supertramp – met daarop het nummer Hide in your shell – In een aantal opzichten een passend lied bij de dagen waarin we nu leven.
Luister maar …

Supertramp – Hide in your shell

Wees een moment stil

Bemoediging

Spreek luidop de woorden uit:
Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft

In de kerk hebben woorden soms een andere betekenis dan in het dagelijks gebruik. Een geestelijke of spirituele betekenis.
Met de woorden Onze hulp … spreken we ons vertrouwen uit in de Schepper, dat Hij zorgdraagt voor zijn schepping en dus ook voor ons

Thema van deze viering: Als dit voorbij is, dan …

Jasmine

Geert V.

… dan ga ik een aantal mensen een hele stevige knuffel geven

Micheline
Dit lied is gekozen door Martha en familie

Schuldbelijdenis

Jeff

Als dit voorbij is, dan … geloof ik, dat wij mensen nog veel meer moeten denken en praten over wat onze rol op deze mooie planeet is.
De fout in ons denken is blijkbaar, dat wij geloven, dat wij de baas zijn van de natuur en dat zijn wij absoluut niet.

Benny

dan hoop ik dat iedereen (= alle mensen van de wereld) verder normaal zullen omgaan met de wereld en ook met elkaar.
Nu, in deze coronatijd…
is er veel minder luchtvervuiling (mensen werken thuis, gaan te voet of per fiets. Hopelijk doen ze dat verder na deze Coronatijd)
gaan de mensen lichamelijk beter met elkaar om. Goeie dag zeggen kan op 1,5 m. Je hoeft de ander niet te omhelzen en ook niet te zoenen. Hopelijk blijft daar iets van over na deze Coronatijd
heb je tijd om stil te staan bij het leven: hoe gezond en gelukkig in het leven staan? Hopelijk doen de mensen dat ook na deze Coronatijd.

Kyrie

Letense
Tiemar
Bietu

Gloria

Zondagsgebed

Heer, onze God en Vader,
die ons wachten niet beschaamt,
betoon ons uw barmhartigheid
als wij uw Naam aanroepen
en vragen om leven.
Schenk ons uitzicht
op de wegen die wij gaan
en doe ons ervaren in dit uur
hoe Gij met ons zijt,
in deze veertig dagen en heel ons leven.
Amen.

Evangelielezing

Neem een Bijbel en lees
uit het Evangelie van Johannes hoofdstuk 11 vers 1 – 4 en 17 – 44

Geen Bijbel bij de hand, lees dan via onderstaande links – klik op de link:
Johannes 11, 1-4 (Nederlands)
Johannes 11, 17-44 (Nederlands)
Jean 11 (en Français)
Johannes 11 (Tigrinya)
Johannes 11 (Spaans)

Overdenking

Hieronder kunt u de overdenking beluisteren – klik op het zwarte driehoekje.
De tekst kunt u, als u dat wilt, lezen of downloaden door te klikken op
Overdenking-29.3.2020 of Download

Overdenking zondag 29 maart 2020 – Johannes 11
Muziek na de overdenking

Dank en voorbede

Bid voor elkaar, voor uw familie, voor de wereld waarin wij wonen, voor jezelf, voor …
Dank voor al het goede wat we ontvangen in elkaar; dat we mogen wonen in een welvarend land met veel voorzieningen ook in tijden van nood; …
Je kunt, als je dat wilt ook een gebedspunt noemen in de reactie helemaal onderaan deze pagina.

Hoor ons bidden God, en luister, wees nabij in licht en duister

Omhaling

Lieve

Als dit voorbij is, dan
zover denk ik nog niet. Mijn gedachten gaan uit naar alle mensen die het moeilijk hebben; zieken, kwetsbare gezinnen, eenzame mensen…Zelf voel ik me wat schuldig en niet comfortabel dat ik nu noodgedwongen niet veel kan doen. Meer dan ooit zullen we de boodschap : Sta op, neem je mat en ga! ter harte moeten nemen

Vergeet in deze dagen de verre naaste niet!
We horen weinig of niets meer van hen sinds de corona-crisis, maar dat betekent niet dat ze er niet meer zijn. Ideeën om hen voor het voetlicht te brengen zijn welkom.

Zo ontving Wilfried een bericht vanuit Kinshasa, Kongo, van diocesaan priester en Bruggeling Paul Peeters. Hij moet voor onderzoek naar België, maar zijn bezoek is geannuleerd in verband met de anti-corona-maatregelen. Hij schrijft over de onmogelijkheid om op dit moment mensen in een nabije kliniek te bezoeken en de erbarmelijke omstandigheden, zoals een zeer gebrekkige watervoorziening, daar en in de gevangenis van Makala één van de armste gemeenten in Kinshasa.

Giftsuggestie: Broederlijk delen (voor meer informatie klik hier)
Heeft u nog giftsuggestie voor de verre naaste in nood? Laat het weten.

We bidden het Onze Vader – ieder van ons in zijn eigen taal

Slotlied Ga met God, en Hij zal met je zijn

Marja

Zegen

Zending en zegen

Réginald

Als dit voorbij is … droom ik van een pandemische wapenstilstand

Suzan

Als dit voorbij is, dan … ga ik weer naar de Koffiebabbel en de kerk
Kan er niet elke week een dienst gehouden worden?

Vrolijk meezingend, wensen we elkaar Vrede
Hevenuh, Shalom alechem – Ik wens jou vrede van God

8 gedachten op “Viering 29 maart 2020

 1. Amen, het zij zo. Amen is een gemakkelijk woord maar in deze tijd een heel zwaar woord. Dagelijks is er extra leed, mensen die sneuvelen door een onzichtbare vijand. Mensen leven in angst en wantrouwen. Toch is er altijd licht in de duisternis, het zal een keer terug beter zijn. Wellicht in een andere wereld dan die we kenden enkele weken geleden. Hopelijk zien we elkaar allemaal spoedig terug. Als God het (nog) wil.

  Mag openbaar.

  • Dag Jeff,
   dank voor uw reactie. Inderdaad hoop moet wel ergens op gebaseerd zijn. Dat is direct ook het lastige bij een religieuze boodschap. In de kerk kijken we door een andere bril naar onze werkelijkheid, daar hoort ook een andere taal bij. ‘Realistisch’heeft in het dagelijks taalgebruik de betekenis: het is op de één of andere manier meetbaar. Dat geldt vaak niet voor dat wat in de kerk gezegd wordt. Is het dan een illusie? Als je illusie vertaalt met wensbeeld, zou je daarop met ‘ja, ook’ kunnen antwoorden. Als je illusie vertaalt met ‘jezelf voor de gek houden’, dan zeg ik NEE. Hoop gaat altijd over iets wat er nog niet is, iets waar je naar uitziet. Hoop is daarom ook verbonden met verlangen. Een verlangen dat ieder mens kent op de één of andere manier, op het één of andere moment. Die hoop en dat verlangen kunnen dan een motor zijn om er enerzijds dieper over na te denken en anderzijds om te werken aan dat waarnaar je verlangt en waarop je hoopt. Als het gaat om deze viering, dan heeft het betrekking op de levenskracht, die ons mensen samenbindt. Aan elkaar en aan de natuur. Dat leven is een onbetwijfelbare realiteit – niet alleen chemisch, maar ook spiritueel. Dat het bewustzijn van de universele en tijdloze realiteit daarvan ons samenbindt, dat is verlangen, dat hopen we. Jezus heeft ons daar bewust van gemaakt door over zichzelf te zeggen: ‘Ik ben de Opstanding en het Leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al was hij gestorven,en ieder die leeft en in Mij gelooft, zal niet sterven in eeuwigheid‘. Dat zijn op het eerste gehoor zotte woorden. Ze geven echter ook een richting aan hoe we over LEVEN mogen denken.

   Groeten,
   Andries

 2. Het was een fijnzinnige dienst met een hoopvolle boodschap en mooi muzikaal omlijst. Er is heel wat werk in gestoken, maar het resultaat mag er zijn en de mensen die de mogelijkheid hebben gehad dit te lezen en te beluisteren zullen er vast en zeker door gesterkt zijn in deze moeilijke periode. De toekomst van moeder aarde ligt in onze handen en als we iets geleerd zullen hebben uit deze Coronatijd, dan zal het wel dit zijn : we moeten inderdaad meer bewust en begaan omgaan met onze medemensen en eigenlijk met gans de natuur en dankbaar zijn voor de kleine toffe dingen met en om mekaar. Dank voor je mooie meditatie en ook dank aan allen die eraan meegewerkt hebben.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *